Firmanın amaçları ve marka olarak edindiği ilke nedir?
GESTURK Enerji, yurt içinde ve yurt dışında fotovoltaik (PV) enerji projeleri geliştirmek, mühendislik hizmetleri sunmak, anahtar teslim (EPC) hizmetleri vermek, PV sistemlerde kullanılan ürünlerin tedariğini yapmak ve sistemlere işletme & bakım hizmetlerini en doğru şekilde sunmak başta olmak üzere enerji sektöründe geniş bir alanda faaliyet göstermek için 2017 yılında İzmir/TÜRKİYE ’de kurulmuştur. Güncel teknolojik gelişmeleri yakından takip eden GESTURK Enerji gelen tüm talep ve projelerde uzun işletme ömrüne ve yüksek güvenilirliğe sahip ürünleri tercih etmektedir. Kullandığı tüm ürünler kendi sektöründe marka olmuştur.
2020 yılında hedeflerinizi yakalayabildiniz mi? 2021 hedefleriniz ne yönde şekilleniyor?
GESTURK Enerji kurulduğu günden beri yenilenebilir enerji sektöründe her büyüklükteki yenilenebilir enerji yatırımlarını gerçekleştiren yatırımcılara ve halkımıza hizmet etmek amacında olduğu için farklı büyüklüklerde temiz enerji projesine imza atmıştır. Bunlardan biri Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın 3 milyon TL hibe desteği sağladığı ve toplam proje bedeli 5,5 milyon TL olan Aydın Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Soğuk Hava Deposu ERBEYLİ GES Projesi, Aydın’da TİCARET BORSA ’mız için elektrik üretecektir. Aydın Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Soğuk Hava Deposu çatısına kurulmuş olan 254,1kWp gücündeki GES yılda ortalama 378.991kWh elektrik enerjisi üretecek olup; bu sistem sayesinde çevreye her yıl 499 ton karbondioksit salınımı engellenecek veya her yıl 699 ağacın kesilmesi önlenecek ya da her yıl 102 taşıtın yarattığı çevre kirliliği önlenecektir. Bu projede tedarikçilerimiz Alfa Solar ve GoodWe firmalarının da desteği büyük olmuştur.
Elektrik fiyatlarına gelen artışlar ve güneş panellerinde hızlı fiyat düşüşü bu yatırımların geri dönüş süresini 4 yıllara kadar düşmesine neden olmuştur. 2019 Mayıs ayında revize edilen Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik sayesinde, özellikle endüstriyel fabrika çatılarında GES Tesislerini kurulumunun önünü açmış ve birçok fabrika çatısında görmeye başlamış durumdayız.
GESTURK Enerji güneş panelleri ve invertör üreticileriyle doğrudan işbirliği yaparak; uluslararası bir toptancı ve sistem entegratörü olarak kaliteli ürünleri, profesyonel mühendisliği ve montajı rekabetçi fiyatlarla birleştirip tesisleri kuracak ve bu tesislerin problemsiz çalışmalarını garanti edecektir. Ayrıca bağımsız sistem entegratörü olarak belirli üretici ve ya kendi ürünleri ile sınırlı kalmadan, müşteri taleplerine ve santral spesifikasyonlarına esnek şekilde yanıt verecektir.
2021 – 2022 döneminde Baltık ve Balkan Ülkelerine bir açılım yapacağız. Ülkemizde edindiğimiz tecrübeyi bize yakın ülkelerde de Çatı üzeri GES Pazarinda göstermek istiyoruz. GESTURK Enerji olarak yurt içinde ve dışında kendi ihtiyaçları için kurulacak olan çatı GES tesisleri için her çatıya özel farklı çözümlerimizi sunmak istiyoruz.
10kW altı fotovoltaik güneş enerji sistemleri ile ilgili beklenen yasa ve yönetmelikle ilgili ne düşünüyorsunuz?
Lisanssız elektrik üretiminde 10kW altı fotovoltaik güneş enerji sistemlerinin önünü açacak olan düzenlemeleri beklediğimizi ve bu yasal düzenlemelerin sektörümüzün sağlıklı ve doğru bir şekilde büyümesine destek olacağını düşünüyoruz. 10kW altı GES’ler için yönetmelikte yapılacak olan kolaylıklar; temiz enerji sistemlerinin yaygınlaşması için çalışan bizim gibi kurumsal yapıların daha da artmasına, ülkemizin yenilenebilir enerji sektörünün gelişmesine ve enerjide dışa bağımlılığının azalmasına büyük katkı sağlayacaktır. En düşük güçteki sistem dahi yürürlükteki Lisanssız yönetmelik kapsamında değerlendirilmekte ve bundan dolayı prosedürler uzun sürmektedir. Bu büyüklükteki kiremit çatı GES tesislerinde stratejik partnerimiz Alman BRAAS Çatı Sistemleridir.
Bildiğimiz kadarıyla şirketiniz sosyal sorumluluk projeleri de gerçekleştirmekte. Bu konuda neler yapmaktasınız?
GESTURK Enerji olarak ta yenilenebilir enerji sektörünün gelişmesine destek veren her kuruluş ile de birlikte hareket etmekten, birlikte çalışmaktan gurur duyacağımızı şimdiden sizlere söyleyebiliriz. GESTURK Enerji olarak İZYEKO (İzmir Yenilenebilir Enerji Konferansları) adı altında; 2018 yılından sonra özellikle evler için fotovoltaik on-grid (şebeke bağlantılı) sistemlerin ve fabrikalar için GES Tesislerinin tabana yayılabilmesi için bilgilendirme çalışmalarına başladık. Sektörden olan kurumsal firmalar dışında sektörden olmayan ama sektörü tanımak isteyen tüm halkı bilinçlendirebilmek adına İZYEKO’na herkesi çağırdık. Üyesi olduğumuz ÇED (Çevreci Enerji Derneği) yanında, GESDEM adı ile Güneş Elektriği Sistemlerini Araştırma Geliştirme ve Destekleme Derneğini kurduk. Her ne kadar daha çok fabrika çatılar için GES tesisleri kursakta, ev çatılarına yönelik SolarEvim.Com web sitesini kurduk. Bu büyüklükteki işler kar getirmese de gelecekte bilinçli olan halkımıza evlerde de kaliteli mini GES’lerinde olabileceğini gösterebilmek adına yapıyoruz.
Son olarak, Avrupa Yeşil Mutabakatı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Avrupa Birliği, Avrupa Yeşil Mutabakat Çağrısı (European Green Deal) ile sanayide 2030’a kadar karbon salımını yüzde 50 azaltmayı, 2050 yılına kadar ise net-sıfır karbon salım hedefine ulaşmayı istiyor. Mutabakat çerçevesinde “karbon sınır vergisi- sınırda karbon düzenlemesi- SKD” uygulanması planlanıyor. Bu bağlamda Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusu da gündeme gelmesi önemli başlıklardan biri oluyor. Bu uygulama AB ile ticarette düşük emisyonlu ülkeleri, yüksek emisyonlu ülkelere göre daha avantajlı bir konuma getirebilir.